Uncategorized

NFT Nedir ve Ekosistemi Nasıl Çalışır?

Giriş

2021’de en çok trend olan blockchain anahtar kelimelerinin Metaverse ve NFT olduğuna inanıyoruz. Bu yıl, NFT satışları yüz kat arttı. Bir pazar araştırma şirketi olan Strategy Analytics’e göre küresel Metaverse pazarının 2021’de 6,16 Milyar ABD Dolarına ulaşması bekleniyor. Ayrıca 2025 yılına kadar 41,62 Milyar ABD Dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl Adidas, Visa, Nike vb. dâhil olmak üzere birçok geleneksel marka NFT pazarına ilgi gösteriyor. Adidas, Metaverse alanına girdiğini 18 Kasım’da duyurdu. Yakında POAT (Proof of Attendance Protocol) NFT’yi piyasaya sürecek. Nike ayrıca 19 Kasım’da sanal bir Nikeland oluşturmak için çevrimiçi oyun platformu Roblox ile işbirliği yapacağını duyurdu. NFT’ye katılan sanatçı ve markaların sayısının artmasıyla birlikte, giderek daha fazla insan kriptoya yatırım yapmakla ilgileniyor. 

NFT Hakkında

NFT, değiştirilemez tokenin kısaltmasıdır. Yani her token benzersizdir ve değiştirilemez. Öte yandan ETH gibi değiştirilebilir tokenler, her ETH’nin hiçbir farkının olmadığı ve başka bir ETH ile değiştirilebilir tokenlerdir.

Ethereum blok zincirinde, NFT tokenlarının formatı ERC-721 ve ERC-1155 iken, değiştirilebilir tokenların formatı ERC-20’dir. NFT’ler resim, ses, video ve video oyunları gibi birçok biçimde sunulabilir.

NFT ve değiştirilebilir tokenler biçim ve kullanım durumları açısından farklı olsa da, her ikisi de bir kripto cüzdanı ile aktarılabilir.

NFT’lerin Kullanım Durumları

NFT’lerin dijital sanat, dijital kimlik ve blok zinciri tabanlı oyunlar (GameFi) dahil olmak üzere birçok kullanım durumu vardır.

  • Dijital Sanat: Genellikle Cryptoart olarak adlandırılan, aynı zamanda en hızlı büyüyen NFT pazarlarından biridir. Müzisyenler, tasarımcılar ve ressamlar NFT platformları aracılığıyla kendi eserlerini yaratabilir ve yayınlayabilir.
  • Dijital Kimlik: Bazı NTF’ler, fiziksel sanat eserlerinin bir kopyasıyla birlikte satılır. NFT’lerin blok zincirindeki benzersiz koduyla, fiziksel sanat eserlerinin bir sertifikası olarak hizmet edebilir.
  • GameFi: NFT’ler genellikle oyun içi öğeler, araziler ve binalar olarak da kullanılır. Axie Infinity, The SandBox ve Star Atlas gibi blok zinciri oyunlarının oyna-kazan modeli konsepti giderek daha popüler hale geliyor. Gelecekte oyun oynamak sadece oyun oynamak değil, aynı zamanda gelir elde etmek için yapılacak bir aktivite olacaktır.

Başlıca NFT Etkinlikleri

Sotheby’s’de NFT Satışları

Natively Digital ve Robert Alice tarafından düzenlenen bir NFT satış etkinliği, 3 Haziran – 10 Haziran 2021 tarihleri ​​arasında Sotheby’nin web sitesinde düzenlendi. Ethereum blok zincirinde birçok erken NFT sanat eseri gösterildi. Bu satış, küratörleri ve sanatçıları NFT’nin yenidünyasına getiren dönüm noktası niteliğinde bir etkinlik oldu.

The Bicycle Company ilk NFT koleksiyonunu yayınladı.

Buradaki Bisiklet bir bisiklet şirketi değil, 1885’ten beri Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuş bir kart üreticisidir. 9 Aralık 2021’de ilk “Genesis Serisi Marka Logosu” NFT’yi piyasaya sürdü. Bisiklet, son 135 yıldır poker kartlarının ön saflarında yer aldı. Bu durum onlar için özellikle önemliydi. Çünkü ilk logo eski dönem ile yeni nesiller arasındaki entegrasyonu temsil eden NFT’ye yapılmıştır. Bu aynı zamanda markanın yeni nesle ayak uydurmaya devam edeceği, ancak başladığı yeri unutmayacağı anlamına geliyor.

NFT Art’ın 10.000 Ortak Sahibi

Eski Christie’nin yöneticisi Loic Gouzer, Mayıs 2021’de Banksy’nin 2005 tarihli “Love in the Air” sanat eserini 12.9 Milyon ABD Doları karşılığında satın almak için kripto para uzmanlarıyla işbirliği yaptı. Bu çalışmayı satmak üzere 10.000 NFT’ye bölmeyi planlıyor. Loic Gouzer için amacı, NFT sanat eserlerine birlikte sahip olarak NFT sanat eserlerine erişimi azaltmaktır. Bu sanat eseri 13 Aralık 2021’de particlecollection.com üzerinde beyaz liste kaydını açarak, 10 Ocak 2022 Avalanche blok zincirinde satışa sunulması planlanmaktadır.

Blockchain ve NFT Piyasaları

Tanınmış olan Ethereum’un yanı sıra Solana, Polygon, Tezos, Flow ve Avalanche gibi NFT’lerin oluşturulmasını destekleyen birçok blok zinciri vardır. Çoğu NFT projesi şu anda Ethereum’da hala mevcut olsa da sıkışan ve yüksek maliyetli işlemler nedeniyle, giderek daha fazla NFT projesi diğer ağlara taşınıyor.

OpenSea şu anda en çok benimsenen NFT ikincil pazarıdır. Ancak hala birçok rakip var. CoinBase kendi NFT pazarını kuruyor. FTX ayrıca Ethereum ve Solana üzerinde NFT pazarı kuruyor.

Ethereum

Solana

Tezos

Avalance

Flow

BSC

Polygon

NFT’nin Geleceği

(‘Everydays: The First 5000 Days’, Amerikalı sanatçı Mike Winkelmann (Beeple) tarafından oluşturulan Daily görüntü serisi tarafından kolajlanmış 21.069 × 21.069 piksel JPEG formatındaki bir dijital görüntüdür.)

NFT gerçek bir kullanım durumu mu yoksa sadece bir balon mu? Çeşitli NFT pazarlarındaki mevcut işlem hacmine ve birden fazla blok zincirindeki NFT ekosistemlerine göre, insanların NFT konusunda hala olumlu olduğu görülüyor. Geçen yıl Christie’nin müzayedesinde, dijital sanatçı Beeple’ın “Everyday: First 5000 Days” adlı eseri 69,4 Milyon ABD Doları gibi çılgın bir fiyata satıldı. O zamandan beri NFT pazarı büyük ölçüde yükseldi. Sadece bireysel yatırımcılar değil, kurumlar da NFT piyasasına giriyor.


risk uyarısı:

Kripto para birimlerinin oldukça değişken olabileceğinin farkında olmalısınız. Bireysel yatırım hedeflerinize, finansal durumunuza ve riskinize bağlı olarak herhangi bir yatırımın, yatırım stratejisinin veya ilgili işlemin sizin için doğru olup olmadığını belirlemekten yalnızca siz sorumlusunuz. ABCC, ilgili yasa ve yönetmeliklerin geçerli olduğu ülkelerde ve yargı bölgelerinde kullanıcılara yönelik hizmetlerimizi iptal etme ve sona erdirme hakkını saklı tutar.


Join Our Community :

Twitter – https://twitter.com/ABCCExOfficial
Instagram – https://www.instagram.com/abccexofficial/
Vkontakte – https://vk.com/abcc_exchange
Reddit – https://www.reddit.com/r/ABCC/

Telegram –

English: https://t.me/ABCCExOfficial_en
Русский: https://t.me/ABCCExOfficial_ru
Việt Nam: https://t.me/ABCCExOfficial_vn
Italy: https://t.me/ABCCExOfficial_it
India: https://t.me/ABCCExOfficial_in
Español: https://t.me/ABCCExOfficial_es
Türkiye: https://t.me/ABCCExOfficial_tr
Portuguese: https://t.me/ABCCExOfficial_pt
中文: https://t.me/ABCCExOfficial_cn

Sign-up to receive weekly updates from us