Uncategorized

Web 3.0 ve Kripto Para Arasındaki İlişki

Web 3.0 Nedir?

NFT akımı Web 3.0 hareketini kolaylaştırırken Web 3.0 henüz yeni bir kavram olmamıştı. 2006’da Web 1.0 geliştiricisi Jeffrey Zeldman, Web 3.0 hakkında bir makale yazdı. Web 3.0, yapay zeka ve blok zincir teknolojileri ile birleştirilmiş yeni nesil bir ağ kavramıdır. Web3 dünyası hakkında daha fazla şey öğrenmeden önce, nerede başladığına bir göz atalım.

Web 1.0 (1989 – 2005) – Tarama

1990’lardaki İnternet, Web 1.0 çağı olarak adlandırılmaktadır. Web 1.0 statiktir, web sayfasında çok fazla etkileşim olmadan yalnızca sınırlı bilgi sağlar ve içerikler birkaç kişi tarafından yapılır. Yolu bir metafor olarak ele alırsak, Web1.0 tek yönlü bir trafiktir.

Web 2.0 (2005 – Şimdi) – Tarama ve Etkileşim

2000’lerin ortalarından bu yana HTML5, Javascript ve CSS3’teki teknolojik gelişmeler nedeniyle Web 2.0, interneti daha etkileşimli hale getirdi. Birçok şirket; Facebook, Google, Twitter, Amazon ve diğer platformlar gibi etkileşimli platformlar oluşturmaya başladı ve interneti tamamen yeni bir düzeye getirdi.

Web 3.0 (Şimdi – Gelecek) – Tarama, Etkileşim ve Sahiplik

Web 3.0, geçmişteki diğer İnternet uygulamalarından çok daha kullanıcı merkezlidir. İnsanlar umutsuzca yeni bir kullanılabilirlik, ölçeklenebilirlik, mahremiyet ve gizlilik ağına ihtiyaç duyduklarından Web 3.0 Web 2.0’ın evrimidir.

Web 3.0, merkezi olmayan bir sanal dünya olmayı hedefleyen ve şeffaf olmaya çalışan yeni bir İnternet neslidir. İçeriğe, protokollere ve kaynaklara herkes erişebilir.

Web 3.0 ve Kripto Para Birimleri

Kripto para, genellikle ağı güvenceye almak ve oluşturulan değerleri tahsis etmek için kullanılabilen Web 3.0 uygulamalarından biridir. Bir altyapı olarak, Web 3.0 projeleri muhtemelen blok zinciri teknolojisinde en zengin sektördür.

Polkadot (DOT)

Polkadot, Web 3 Vakfı tarafından kurulmuş çok zincirli bir ağdır. Kurucuları Dr. Gavin Wood, Peter Czaban ve Robert Habermeler’dir. Tüm izole edilmiş blok zincir ağlarını bağlayabilen yeni nesil blok zinciri protokolü olduğunu iddia ediyor. Polkadot, parachain versiyonunun yükseltmesini 13 Ekim 2021’de tamamladı. Yakın zamanda piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Polkadot’u benzersiz yapan nedir?

  • Ölçeklenebilirlik: Polkadot, aynı anda farklı kullanım durumlarında işlemleri gerçekleştirebilen ve birçok blok zinciri ağının maruz kaldığı düşük TPS’yi çözen 100 parachaindir.
  • Topluluk tabanlı: Polkadot, açık bir topluluk yönetişim sistemi kullanır. Topluluk ağı yönetebilir, yönetişim sistemi ihtiyaçlar değiştikçe geliştirilmeye ve yükseltilmeye devam edebilir.
  • Birlikte çalışabilirlik: Polkadot, farklı blok zincirlerinin farklı kullanım durumlarını hedeflediğine inanırken, Polkadot’un amacı farklı blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği sağlayan mevcut tüm blok zinciri ağlarının altyapısı haline gelmektir.
  • NPOS (Nominate Proof of Stake): Polkadot, bir POS sisteminden değiştirilmiş bir NOPS konsensüs algoritması kullanır.
  • Forksuz yükseltme: Bitcoin ve Ethereum gibi geleneksel bir blok zincirinin, nispeten uzun bir çalışma süresi gerektiren hard fork aracılığıyla yükseltilmesi gerekir. Polkadot esnek bir ağ olmayı hedefliyor, bu da blok zincirinin değişikliklere kolayca adapte olabilmesi için forklar olmadan yükseltilebileceği anlamına geliyor.

Şimdi Polkadot (DOT) Alım Satımı Yapın

Ocean (OCEAN)

Ocean Protocol, bir blok zinciri ekosistemidir. 2017 yılında çoğunlukla blok zinciri, büyük veri, iş ve yapay zekâ konularında uzman olan deneyimli girişimciler ve danışmanlar tarafından kurulmuştur.

Ocean Protocol Ethereum üzerinde ve Ocean adında bir ERC20 tokeni bulunmaktadır. Ocean Protocol ile yayıncılar verilerinden para kazanabilir, tüketicilerin daha önce bulması zor olan veri setlerine erişmesine izin vererek ve bu veri setleri platformda alıp satabilmektedir.

OCEAN, verileri stake ederek ve topluluk yönetişimi için kullanılabilecek bir yardımcı program tokenidir. Ayrıca Ocean Market pazar yeri veri alım satımı için temel birimi olarak da kullanılabilir. OCEAN, Web 3.0 çözümleri oluşturmak için çeşitli araçlar sağlayarak ve ayrıca merkezi olmayan internet üzerinde veri paylaşımı kavramına odaklanıp, verilerin sağlanmasını ve erişimini daha şeffaf hale getirir.

Ocean’ı benzersiz yapan nedir?

Ocean Protocol, veri yayıncılarına ek gelir sağlamaktadır. Araştırmacıların, veri analistlerinin ve bilim adamlarının genellikle erişilmesi zor olan daha güvenilir veriler elde etmelerine olanak tanır. OCEAN token sahipleri, Ocean Market pazar yeri veri setinde stake ederek, likidite sağlayarak ve gelir elde ederek veri token ekonomisine katılabilir.

Filecoin (FIL)

Filecoin, merkezi olmayan bir depolama ağıdır. Web 3.0’ın dosya dolabı gibi düşünüldüğünde, merkezi bir bulut depolamanın güvenli bir alternatifi ve pasif gelir elde etmenin bir yolu olarak kullanılabilir. Filecoin videolar, resimler, sesler veya belgeler dâhil olmak üzere her türlü veriyi saklayabilir. Ayrıca, şirket kayıtları gibi bazı hassas ve özel bilgileri sakladığını da iddia etmektedir.

Cloudflare veya Amazon Cloud gibi merkezi bulut depolama şirketlerinden farklı olarak Filecoin, hizmetleri sağlamak için güvenilir üçüncü taraflara güvenmeden verileri merkezi olmayan bir şekilde depolamayı amaçlamaktadır. Merkezi olmadığı için verilerin bütünlüğünü koruyabilir, dosyaları daha erişilebilir ve sansürsüz hale getirebilir.

Filecoin’in token mekanizması, makul bir token teşviki sağlayarak merkezi olmayan depolama hizmetinden üretilen değerleri yakalamayı amaçlamaktadır. 

Helium (HNT)

Helium (HNT), merkezi olmayan bir blok zinciri tarafından desteklenen bir Nesnelerin İnterneti (IOT) ağıdır. Ana ağ Temmuz 2019’da başlatıldı. Düşük güçlü kablosuz cihazların ağ düğümleri aracılığıyla veri iletmesine ve birbirleriyle iletişim kurmasına izin verdi. Bu düğümler veya etkin noktalar, kablosuz ağ geçitlerini ve madencilik makinelerini birleştirmektedir. Nodeleri işleten kullanıcılar, Helium’un yerel tokeni HNT’yi çıkarabilir.

Helium’u benzersiz yapan nedir?

Helium, IoT cihazlarının iletişim özelliklerini güçlendirmek istiyor. Geliştirici, resmi belgelerinde Helium ‘u “tüm insanlar için bir ağ” olarak nitelendirdi. Esas olarak IoT ve cihaz sahipleri ile ilgilenen insanları cezbetmektedir. İlgilenen kullanıcılar hotspot yapabilir veya hotspot satın alabilir. Her etkin nokta, aynı anda HNT madenciliği yaparken etkin noktalar sağlayan belirli bir ağ kapsama alanına sahiptir. Helium ağı, ağdaki düğümlerin çok değişken bağlantı kalitesi altında bir fikir birliğine ulaşmasını sağlamak için HoneyBadger BFT protokolüne dayalı bir fikir birliği algoritması içerir. HNT dışında, kullanıcılar işlem ücretlerini ödemek için Veri Kredisi tokenlerini kullanmaktadır. Veri Kredileri ile alım satım yapamazlar.

Kusama (KSM)

Kusama, kendisini büyük ölçekli birlikte çalışabilirlik ve geliştiricilerin ölçeklenebilir bir mimariye sahip olmalarını sağlayan “Kanarya Ağı” olarak adlandıran deneysel bir blok zinciri platformudur. Kusama, Ethereum’un kurucu ortağı Dr. Gavin Wood tarafından kurulan Polkadot, Parity Technologies’in aynı ekibi tarafından inşa edildi.

Kusama ve Polkadot hemen hemen aynı kodu kullanır. Kusama’da projeleri oluşturmak, yüksek düzeyde ölçeklenebilir ve birlikte çalışabilir bir parçalama ağının yanı sıra Polkadot’un sağlamadığı bazı özelliklerin keyfini çıkarabilir. Bu platform orijinal olarak Polkadot’ta piyasaya sürülmeden önce bir test hazırlık ağı olarak kendi blok zincirini yenilemek ve dağıtmak isteyen geliştiriciler için bir test ağı ortamı sağlamak için tasarlandı. Bir validatörün gereksinimleri Polkadot’a kıyasla nispeten düşük olduğundan, Kusama yeni başlayanların deneysel fikirleri gerçekleştirmesi için mükemmel bir platform haline gelmiştir.

Kusama’yı Helium’u benzersiz yapan nedir?

Kusama, Nominated Proof of Stake (NPoS) konsensüs algoritması kullanan çok zincirli ve parçalayıcı bir ağ üzerine inşa edilmiştir. Bu sistem, hard fork olmadan hızlı zincir yükseltmeleri gerçekleştirebilir. Kusama ve diğer parachainlerde iletişim kurmak için kullanılabilen çapraz zincir mesaj geçişini yani cross-chain message-passing (XCMP) desteklemektedir.

Kusama ağı ayrıca Kusama (KSM) tokenlarına veya parachain tokenlarına sahip olanların anlaşma değişiklikleri, fonksiyonlar ve varsayılan yükseltmeler dahil olmak üzere yönetişim tekliflerine oy vermelerine izin vermektedir. Buna ek olarak, zincir içi yönetişim süreci Polkadot’tan dört kat daha hızlı ve Kusama üzerine inşa edilen projelerin hızla ilerlemesine olanak tanımaktadır.

Web 3.0 yeni bir paradigma mı oluyor?

Uzmanlar, en iyi durumda tamamen değiştirmek yerine Web 2.0 ile birlikte çalışması gerektiğini söylemekteler. Sosyal ağ ve blok zincirine dayalı işlemler giderek büyüse bile Google, Facebook ve Twitter’ın elinden alınması pek olası değildir.

Web 3.0’ın ideal geleceği

Facebook, şirket adını “Meta” olarak değiştirerek herkesin etkileşimde bulunabileceği, çalışabileceği ve yaşayabileceği sanal bir dünya olan kendi Metaverse’ini kurma konusundaki tutkusunu, insanların Web 3.0’dan beklediği gibi birlikte çalışabilirliğin önemine dikkat çekti. Bu birlikte çalışabilirlik sayesinde kullanıcılar hesaplarını farklı siteler arasında, yani tek bir girişle sorunsuz bir şekilde uyumlu hale getirebilirler.

Web 3.0’ın geleceği hala bilinmemekle birlikte, her iki durumda da Web 3.0’ın insan yaşamını iyileştirmeyi amaçladığını kesin olarak biliyoruz.


risk uyarısı:

Kripto para birimlerinin oldukça değişken olabileceğinin farkında olmalısınız. Bireysel yatırım hedeflerinize, finansal durumunuza ve riskinize bağlı olarak herhangi bir yatırımın, yatırım stratejisinin veya ilgili işlemin sizin için doğru olup olmadığını belirlemekten yalnızca siz sorumlusunuz. ABCC, ilgili yasa ve yönetmeliklerin geçerli olduğu ülkelerde ve yargı bölgelerinde kullanıcılara yönelik hizmetlerimizi iptal etme ve sona erdirme hakkını saklı tutar.


Join Our Community :

Twitter – https://twitter.com/ABCCExOfficial
Instagram – https://www.instagram.com/abccexofficial/
Vkontakte – https://vk.com/abcc_exchange
Reddit – https://www.reddit.com/r/ABCC/

Telegram –

English: https://t.me/ABCCExOfficial_en
Русский: https://t.me/ABCCExOfficial_ru
Việt Nam: https://t.me/ABCCExOfficial_vn
Italy: https://t.me/ABCCExOfficial_it
India: https://t.me/ABCCExOfficial_in
Español: https://t.me/ABCCExOfficial_es
Türkiye: https://t.me/ABCCExOfficial_tr
Portuguese: https://t.me/ABCCExOfficial_pt
中文: https://t.me/ABCCExOfficial_cn

Sign-up to receive weekly updates from us